dinsdag 19 juli 2011

Slapende jongens

Toen Ravin nog een klein Raafje was, heeft hij rondom zijn 8 maanden oud best veel gehuild 's avonds. Dan legden we hem in bed en dan huilde hij nog een half uurtje. Soms een uurtje. Heftig, want huilende baby's, zeker die van jezelf, werken op je zenuwen en terecht! Meestal moet je iets mee. Flesje, luier, speentje... Ravin was helemaal voorzien, maar moest toch huilen. We hebben hem in die tijd laten huilen (met hulp van het boek 'regelmaat en inbakeren') en het zakte af.


Nox is nu 1 jaar en hij heeft tot nu toe geen lastige periode gehad. Behalve dat hij rond 03.00 uur een flesje moest hebben tot een paar maanden terug. Maar tussen de flesjes in, sliep hij heerlijk. Tot voor kort gaven we Nox een late avondfles, rond 23.00 uur. Meestal een kwestie van een diep slapende baby uit zijn ledikantje peuteren, flesje aankoppelen, wachten, flesje afkoppelen en weer terug leggen. Nu zijn we daar mee gestopt en hij slaapt nu zelfs langer door!


Beide mannetjes hebben we na 1 of 2 weken op hun eigen kamer te slapen gelegd. Voor hun en ook onze eigen rust! Een duidelijk slaapritueel en overdag ook genoeg slapen in hun eigen bed, droegen bij aan de rust. Ook als Ravin ziek was, een nare droom had gehad, dan bleef hij in zijn eigen bed slapen. Ik heb geregeld naast Ravin's bed gezeten, half slapend, om hem een veilig gevoel te geven, om daarna weer naar mijn eigen bed te sluipen. Bij echte angst of weerstand, vertel ik een fabel waarin Ravin's problemen aan de orde komen en de (in mijn ogen) beste manier om daar mee om te gaan. Ik ben een voorstander van het probleem ter plekke op te lossen, anders denkt hij dat zijn kamer en zin bed niet volstaan.


Voor het slapen gaan hebben we een vast ritueel. Ravin geef ik een soort personality boost! Dat hij de liefste, de sterkste, de slimste jongen is! En dat mama heeeel erg veel van hem houdt. Ik vraag hem wat het leukste van de dag was, of er ook vervelende dingen waren en dan babbelen we daar over.


Gelukkig hebben we 2 jongens die makkelijk slapen. Bovenstaande maatregelen hebben daar misschien ook aan bijgedragen.

Welke rituelen gebruik jij of herinner jij je als meest effectief om een kind in slaap te krijgen?

3 opmerkingen:

 1. Haha, bij Wolf hielp NIETS. Gewoon niets. Maar die jankt nog steeds veel meer dan de gemiddelde kleuter en slaapt uren minder. Gisteren toen het weer eens raak was, zei ik; 'jouw huiltegoed is op'. Daar moest hij wel weer om lachen. Maar grappig is het al lang niet meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmm.... Hier ongeveer hetzelfde verhaal als bij Anki. Tot bijna 8 maanden was het zowiezo elke avond huilen (wat zeg ik: brullen!) uren lang, niets hielp... Ja de borst geven maar dat houdt ook een keertje op. Om een lang verhaal kort te maken: tot mannetje bijna anderhalf jaar oud was hebben we niet ècht lekker geslapen (ik althans niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is zo machteloos als ze niet willen slapen. Slapen en eten, daar kunnen ze ons mee 'raken'. En dat weten ze heel goed. :D
  Het zijn boeven!

  BeantwoordenVerwijderen