dinsdag 15 november 2011

Uiterlijk


Iedereen beoordeelt de ander op zijn/haar uiterlijk. Daarmee hoeft het geen waardeoordeel te zijn, maar een constatering van wat voor persoon je voor je hebt. Dat is logisch en ook essentieel bijvoorbeeld bij het vormen van de eigen identiteit van pubers. 

Het waardeoordeel is lastiger. Te vaak worden mensen tekort gedaan omdat ze afwijken, uit eigen keuze, of door bijvoorbeeld een beperking.
Afwijken uit eigen keuze kan door aparte kleding, raar haar, tatoeages en ook door afwijkend gedrag.
Mensen kunnen ook afwijken doordat ze een beperking hebben, verbrand zijn, een ongeluk hebben gehad, noem maar op. 

Een paar jaar geleden liep ik rond met een dikke bos dreads op mijn hoofd. Dat maakte mij als jongerenwerker destijds heel herkenbaar en voor anderen stootte het weer af. De dreads zijn er inmiddels af. Ik heb een prachtige tattoeage (vind ik zelf) op mijn rechterschouder/bovenkant rug en stukje bovenarm. Die kan ik makkelijk bedekken en dat doe ik bewust ook bij diverse gelegenheden.


Ik ben mij heel bewust van hoe mensen tegen uiterlijk aankijken. Ik ben wel eens weggestuurd in een winkel, waar ik een tweed broek wilde gaan kopen, met de opmerking dat ik maar naar de winkel ernaast waar ze jeans verkopen moest gaan kijken. Pardon?

Discriminatie op basis van afkomst, religie, geaardheid, voorkomen, is eigenlijk zo vreselijk dom! Het geeft alleen maar aan hoe simpel degene die discrimineert denkt. Want de echte schoonheid van de mensen zit toch echt van binnen!

Ben jij weleens gediscrimineerd? 


2 opmerkingen:

  1. Euh, klein puntje van kritiek. Jij noemt mensen die discrimineren 'dom'. Dus, heb jij ook een waardeoordeel over mensen. En spreek je jezelf tegen.
    Afijn, ik snap wel wat je bedoelt. En het kan zijn dat ik ooit ben gediscrimineerd, maar dat wil niet zeggen dat ik me gediscrimineerd heb gevoelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'Wat je vindt, mag je houden', vind ik zelf altijd een goeie. Ik vind van alles. Over iedereen, maar ik zeg het zelden. Nou ja,de positieve dingen zeg ik zoveel mogelijk. Ik probeer mensen in hun waarde te laten. De schoonheid te zien van mensen en hun gedrag. Niet te veroordelen.

    Maar je weet, daar ben ik vrij onlangs zelf nog heel hard mee op m'n muil gegaan. Vertrouwen geven betekent niet altijd vertrouwen krijgen. Moeilijk, moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen